Hizmetlerimiz

img
title-icon
  • Androloji

Sertleşme Bozukluğunun Tedavisi

Sıklıkla ileri yaşlarda görülen bir problem olsa da son dönemlerde genç yaşlarda da ortaya çıkabilen sertleşme sorunu; erkeklerin ve kadınların cinsel yaşamını ve mutluluğunu olumsuz yönde etkileyen cinsel işlev bozukluğudur.

Sertleşme sorunu psikolojik veya fizyolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Ayrıca önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden Sertleşme Sorunu ile gelen hastanın detaylı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Önce Hasta Öyküsü Değerlendirilmelidir

 

Sertleşme problemi yaşayan hastanın ilk olarak hikâyesi dinlenir. Ne zamandan beri bu problemi yaşadığı, ne sıklıkla sertleşme problemi yaşadıkları, sigara tüketip tüketmedikleri, daha önce ameliyat geçirip geçirmedikleri, madde bağımlılıklarının olup olmadığı, sistemik ve psikolojik rahatsızlıklarının bulunup bulunmadığı öğrenilmelidir. Yine sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kalp ve damar sağlığı irdelenmelidir. Sertleşme sorunu olası bir kalp damar hastalığının bir belirtisi olabilir.

 

Yapılması Gereken Kan Testleri

 

Yukarda bahsettiğimiz gibi sertleşme sorunu hem psikolojik hem de fizyolojik nedenlerle meydana gelebilir. Sertleşme sorununa neden olan fizyolojik nedenlerin ortaya çıkarılması için yapılması gereken kan testlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Tansiyon ölçümü, Açlık kan şekeri ölçümü, Tam kan sayımı, Kan yağları ölçümü (Kolesterol ve Trigliserit), Hormon testleri (Erkeklik hormonu, tiroid ve prolaktin düzeyleri) yapılmalıdır.

 

Damarsal problemin tespiti için Penil Renkli Doppler Ultrason

 

Yeterli sertleşmenin olması için; penis arteryel kan akımının yeterli düzeyde olması, peniste kanın göllenmesi ve bunun sonucunda venöz yapılara baskı yaparak kanın geri dönüşünü azaltması gerekmektedir.

Ereksiyon sırasında oluşan bu süreci değerlendirmek Penil Duplex Doppler Ultrasonografi ile mümkündür. Cinsel veya ilaç stümülasyonu ile penil ereksiyon sağlanarak arteryel ve venöz kan akımları ölçülerek damarsal bir yetmezlik olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu test genellikle ameliyat edilmesi planlanan hastalara ameliyat öncesi uygulanmaktadır.